Építészeti és generáltervezés

A filozófiánknak megfelelően az egyedi projektek tervezése során - szakági tervezők részvételével - a teljes folyamatot koordináljuk a vázlattervtől a megvalósulási tervig.

Irodánk széles portfóliója, megfelelő infrastrukturális háttere és kialakult munkamódszere és nem utolsó sorban az elégedett ügyfelek sora biztosítja az új megrendelők számára is a megfelelő eredményt.
 

Szakági tervezők:

EXON2000 Kft - tartószerkezetek

Kalmár Mérnökiroda Kft - tartószerkezetek

HANO-PLAN Kft - épületgépészet

Oltvai Gépész Stúdió Kft - épületgépészet

PROVILL Kft - villamos berendezések

Fireeng Kft - tűzvédelem

RDS Kft - belsőépítészet

LAND-A Kft - környezetrendezés

S-73 Kft - környezetrendezés

 

GÉM Kft - közműtervezés

Bartherv Kft - közműtervezés

Közlekedés Kft - út- és forgalomtechnikai tervezés

GULIT Bt - út- és forgalomtechnikai tervezés

MAKROLIÁN Kft - felvonó tervezés

ADECO Kft - épületszerkezeti tervezés

Arató Kft - akusztikai tervezés

VIBROCOMP Kft - környezetvédelem

MNMI Kft - épületfelmérés

 BIM alapú tervezés

A BIM (Building Information Modelling/Management) egy gyorsan fejlődő technológia és munkamódszer, amely egy teljesen új szemlélet az épülettervezésben, ami - ha lassan is, de - elkerülhetetlenül megjelenik a kivitelezésben és az üzemeltetésben is. Ez körülbelül akkora váltás, mint a kézi rajzolásról a számítógépes rajzolásra történő átállás volt 20-25 éve.

A szemlélet lényege, hogy a hagyományos projekt ütemezéshez képest már egy korai időszakban a tervezési oldalról többlet idő és energia befektetésével, komoly előnyökhöz jut az építtető az által, hogy a tervezés virtuális modell építésével történik.

Ez a többlet befektetés megtérül a későbbi fázisokban, hiszen nem csak egyszerűbben követhető lesz a kivitelezési fázis, hanem a felépített virtuális épületmodellből kinyerhető valós idejű információkkal (BMS-épületfelügyeleti rendszer) kiegészítve az üzemeltetés során is jelentős erőforrás megtakarítást jelent.

A háromdimenziós tervezés csupán az első lépés a BIM felé, a naprakész adatbázis felépítése és annak kezelése során. Generáltervezőként egyre nagyobb szükség van a szakági modellek közötti térbeli ütközésvizsgálatokra, melyek segítik kiszűrni a tervekben lévő ellentmondásokat (3D).

Továbbá projekt menedzsment és a kivitelezők számára is nagy segítség a BIM-es munkafolyamatok bevezetése az ütemtervek készítésében (4D), a modell alapú mennyiségi kimutatás előkészítésében (5D), üzemeltetési szimulációk (7D) és egyéb folyamatok kiszámíthatóságában.

Irodánk minden projekt esetén 3D épületmodell alapján dolgozik. A BIM struktúra különböző szintjét (szakági ütközések, építőanyagok és szerkezetek információs mélysége, mennyiségkimutatások, szimulációk stb.) a megbízói igények szerint alakítjuk.

 Tanácsadás

Cégünk nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik különböző funkciójú és méretű projektekben, melyeket a kezdetektől a használatbavételig nyomon követtünk.

Az a tapasztalatunk, hogy a beruházók a megfelelő helyszín keresésekor és tervezési program összeállításánál nem kéri ki építész tervező tanácsát, így a tervezés indításakor sokszor módosítani kell, ami az ütemtervben késedelmet okoz.

Semmi sem tudja jobban biztosítani a későbbi sikeres befejezést, mint a projekt alapos előkészítése.

Ebben tudunk szakmai segítséget nyújtani azzal, hogy tájékoztatást adunk a telek beépítési paramétereiről, számításokat végzünk az építési volumennel kapcsolatban, előzetes egyeztetést folytatunk az építési hatósággal és az illetékes főépítésszel.

Az előkészítési folyamat során javaslatot adunk a kialakítandó funkciókra, felvázoljuk a lehetséges épületszerkezeti megoldásokat és szükség esetén költségelemzést is végzünk.

Ez természetesen akkor is lehetséges, ha más tervezőirodát bíznak meg a tervezéssel. Ebben az esetben segítünk a tervező kiválasztásában, az irodák versenyeztetésében és a beruházói oldalon tanácsadó szakértőként végig is tudjuk követni a projektet.

Igény esetén alvállalkozók bevonásával teljes projektmenedzsmentet is tudunk vállalni, mely a lebonyolításon túl magában foglalja a műszaki ellenőri feladatok ellátását is.

 Fenntarthatóság

Kiemelten fontosnak tartjuk az általunk tervezett épületek fenntarthatóságát, nem csak energetikai, hanem funkcionális és kivitelezhetőségi szempontból is.

2020 december 31-e után csak közel nulla energiaigényű (min. BB besorolású) épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt. Ez már a mai tervezési munkáinknál is alapvető, de az energetikai szempontokon túl hasonló súllyal jelenik meg a gazdaságos kivitelezhetőség és az épületek funkcionális rugalmassága is. Nem mindegy ugyanis, hogy fajlagosan mekkora összeget kell a kivitelezésre és a későbbi átalakításra fordítani.

Az épülethasználati trendek nyomon követése bizonyos mértékig előrevetíti az épületekben milyen változtatási igények merülhetnek fel 5-10-20 év múlva, melyeket a megfelelő alaprajzi és épületszerkezeti kialakítással próbáljuk a tervezéskor figyelembe venni.

Az összes közreműködő szakágat magában foglaló BIM alapú tervezés bevezetésével a tervezői szakmában az élen járó irodák között vagyunk, mellyel a kivitelezés közbeni problémákat tudjuk hatékonyan csökkenteni.

Új építésű projektben és műemléki épület átalakításánál is szereztünk tapasztalatot a BREEAM minősítés folyamatával kapcsolatban, így a tervdokumentáció megfelelő összeállítására is vállalkozunk.

  

Puhl és Dajka Építész Iroda


H-2000 Szentendre, Bartók B.u.24.

Tel.: +36-26-301-247, +36-26-301-248

E-mail: info@puhlarchitect.hu

Facebook